Publicador de continguts

1. Història del Castell de Bellver

rei en jaume

El castell de Bellver es troba situat a 3 km del centre de la ciutat de Palma, a 112,6 m. sobre el nivell de la mar. Domina la badia i una gran part de l'illa de Mallorca.

La construcció del castell s'inicia l'any 1300 per ordre de Jaume II, rei de Mallorca. Els treballs de la mola duraren nou anys i els d'ornamentació s'acabaren més tard. Varen treballar a l'obra 70 obrers fixos i un gran nombre de dones i esclaus del rei.

El castell es va concebre per a ser residència reial. Els tres reis de Majorca varen residir durant curts períodes de temps: Jaume II, Sanç I i Jaume III. A la darreria del s. XIV hi habitaren Joan I d'Aragó i la seva esposa Violant de Bar, amb llur Cort; hi residiren una temporada fugint de la pesta que assolava Barcelona.

El 1717 es converteix en presó militar. De 1802 a 1808, en una de les cambres del primer pis hi estigué presoner Gaspar Melchor de Jovellanos, ministre d'Hisenda i Justícia, sota el regnat de Carles IV. El castell també va ser presó de nombrosos soldats i oficials francesos vençuts a la batalla de Bailén. El 1817 hi va ser afusellat el general Lacy, capdavanter d'una rebel·lió liberal fallida. El 1821 el castell va ser convertit temporalment en fàbrica de moneda. El darrer període com a presó va ser durant la Guerra Civil Espanyola (1936-1938): més de 800  republicans varen estar empresonats a Bellver.

L'edifici és de planta circular, amb tres torres semicirculars adossades i una altra que està separada set metres del cos del castell. La construcció, disposada al voltant d'un pati central, presenta dos nivells: la planta baixa, amb arcs de mig punt i sòtils plans, i la superior, amb arcs apuntats i coberta amb volta de creueria, al més pur estil gòtic.

L'any 1931 l'edifici i el bosc varen ser cedits per l'Estat a l'Ajuntament de Palma, que el convertí en seu del Museu d'Història de la Ciutat i de la Col·lecció Despuig d'escultura clàssica. Alhora, s'hi desenvolupen nombroses activitats culturals i lúdiques, organitzades per l'Ajuntament.

Galeria Multimèdia

Data darrera modificació: 21 de desembre de 2022