Publicador de continguts

Col·lecció Despuig

Algunes sales del primer pis del Castell allotgen la Col·lecció Despuig d'escultura clàssica.  

 

Antoni Despuig i Dameto (Palma 1745 - Lucca 1813), fill dels comtes de Montenegro, fou un dels personatges més destacats de la il·lustració mallorquina, mecenes d'artistes i persona assídua en els cercles intel·lectuals de l'època.  

 

Despuig va seguir una brillant carrera eclesiàstica. A Mallorca, participà activament en la Societat Econòmica Mallorquina d'Amics del País (una associació que apadrinava el desenvolupament econòmic i intel·lectual), on va colaborar en la creació de l'Escola de Dibuix.

Durant els anys que el cardenal va romandre a Roma, va reunir una important col·lecció de peces escultòriques i epigràfiques clàssiques, en una època en què el col·leccionisme particular d'antiguitats era ben freqüent. Una part de las peces provenien d'una excavació que ell mateix va realitzar en Ariccia, molt a prop de Roma. Despuig va encarregar un nombre important de còpies de peces històriques que eren del seu gust, i va comprar altres obres a antiquaris que li oferien el material.

El Museu d'Història de la Ciutat allotja una part important d'aquesta col·lecció, adquirida per l'Ajuntament de Palma en 1923 gràcies a la intervenció de la Societat Arqueològica Lul·liana i d'un grup d'intel·lectuals. Aquesta intervenció va evitar que la col·lecció es dispersés completament, ja que des de finals del segle XIX s'havien començat a vendre les peces més importants, ateses les dificultats econòmiques dels hereus del  cardenal.

Galeria Multimèdia

Data darrera modificació: 1 d’agost de 2023